T24 Dış Haberler
Moldova’nın Ukrayna sınırında bulunman ayrılıkçı bölge Transdinyester, Moldova’nın üzerlerindeki baskıyı artırdığı iddiasıyla Rusya’dan koruma istedi.
Kendi bağımsızlığını ilan etmiş ancak uluslararası tanınırlığı olmayan Transdinyester’in Rusya’ya yaptığı koruma çağrısı, tarihi Sovyetler Birliği’nin çöküşüne dayanan gerilimleri yükseltti. Nüfusu büyük oranda Rusça konuşan Transdinyester, Moldova’dan ayrılacağını duyurdu ve 1992’de çıkan kısa bir savaştan sonra kendi “ulusal hükumetini” kurdu.
Moskova’ya çağrı, Transdinyester’in nadiren toplanan Milletvekilleri Konseyi’nde yapıldı. Konsey, son olarak 2006’da yaptığı oturumda Rusya tarafından ilhak edilmek için çağrıda bulunmuş, Moskova ise bu konuda harekete geçmemişti.
Transdinyester Kongresi, Rusya Parlamentosu’nun iki kanadına da seslenerek bölgede “220 Rus vatandaşının yaşadığını ve giderek Moldova’dan daha fazla baskı gördüklerini” belirtti ve bu konuda önlemler alınmasını istedi. Kongre, bu önlemler ile ilgili örnekler vermedi.
Rusya medyasına göre bölgenin lideri Vadim Krasnoselsky, “Transdinyester’e karşı bir soykırım politikası uygulandığını” söyledi.
Transdinyester, bu sefer Rusya’ya kendilerini ilhak etme yönünde bir çağrıda bulunmadı. Moldova, ayrılıkçı yönetimin yine böyle bir talepte bulunmasından korkuyordu.
Transdinyester, Avrupa Birliği Parlamentosu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Kızılhaç’a da yardım çağrısı yaptı.
Rusya Uluslararası İlişkiler Yasama Konseyi Başkanı Aleksey Çepa, Interfax’a yaptığı açıklamada Transdinyester’in askeri değil ekonomik yardım istediğini belirtti.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Maria Zakharova, Moldova ve Batı’yı olası bir Rus ilhakından söz ederek gerilimi tırmandırmakla suçladı. Zakharova, “NATO resmen yeni bir Ukrayna şekillendirmeye çalışıyor” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus olduğunu iddia ettiği Ukrayna topraklarının aksine Transdinyester, Rusya’nın sınırlarının binlerce kilometre uzağında bulunuyor.
Rusya’nın bölgede 1992’den bu yana bin 500 askerlik bir “barış gücü” bulunuyor.