Dolar dünyada çakıldı Türkiye’de yaprak kımıldamadı!

Trump’ın Fed Başkanı Powell’ı Görevden Alması Piyasaları Sarstı

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kevin Hassett, ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’ı görevden alıp alamayacağı konusunda hukuki araştırmalar yaptığını duyurdu. Trump, Powell’ın görevden alınmasının yeterince hızlı gerçekleşmediğini belirtti. Bu gelişmelerin ardından dolar global düzeyde değer kaybetti. İsviçre Frangı karşısında 10 yılın, Euro karşısında ise 1,1533 seviyesine çıkarak son üç yılın en düşük seviyesini gördü.

Dolar Endeksi Çakıldı

ABD ekonomisindeki belirsizlik ve ticaret politikalarındaki güvensizlik, yatırımcıların dolardan kaçmasına neden oldu. Dolar endeksi (DXY), yüzde 0,7’lik bir düşüşle 98,267 seviyesine indi, bu da son üç yılın en düşüğü oldu.

Ancak globalde dolar zayıflarken, Türkiye’de durum farklı. Türk Lirası karşısında dolar bir değer kaybı yaşamadı. Merkez Bankası’nın piyasaya müdahalesiyle dolar/TL paritesi 38-38,20 bandında kalmaya devam etti.

Mart Ayında Zirve Görüldü

19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan süreçte dolar/TL kuru ani bir yükselişle 41,4 seviyesine kadar çıkmıştı. Bu ani artış piyasaları derinden sarsmıştı.

Merkez Bankası’ndan Acil Fren Hamleleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz kurlarını kontrol altına alabilmek için yoğun döviz satışı gerçekleştirdi. Ayrıca 20 Mart’ta yapılan olağanüstü toplantıda faizler yükseltildi. Gecelik borç verme faizi yüzde 46’ya çıkarılırken politika faizi yüzde 42,5’te, gecelik borçlanma faizi ise yüzde 41 seviyesinde sabit kaldı.

Bu müdahalelere rağmen, dolar talebini karşılayabilmek için Merkez Bankası’nın 45 milyar doların üzerinde döviz sattığı öğrenildi.

Yeni Faiz Artışı Geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 17 Nisan’da 350 baz puanlık bir faiz artışı yaparak AK Parti iktidara geldiği dönemin faiz oranlarına geri dönüldü. Küresel piyasalarda dolar zayıflarken, Türkiye’de dolar/TL paritesi tüm müdahalelere rağmen döviz satışıyla kontrol altında tutulmaya devam ediyor ve son bir aydan fazla süredir 38-38,20 aralığında dalgalanmaya devam ediyor.

Related Posts

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini değerlendiren Bakan Şimşeşk, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Şimşek, vatandaşın gelecek yıl için yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüsünü ise görmezden geldi. Buna göre aslında TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,98 seviyesinde.

Petrolde yatay seyir

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,74 dolardan işlem görüyor.

Depremin ardından DASK gerçeği: 10 evden 4’ünün sigortası yok!

İstanbul’da dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından zorunlu deprem sigortalılık oranları gündeme geldi. Marmara Bölgesi’nde en yüksek deprem sigortalılık oranı yüzde 83 ile Yalova’da olurken, İstanbul’un deprem sigortalılık oranının yüzde 62 olduğu görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir