2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Tamamlanıyor

Doğu Karadeniz’de 2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Devam Ediyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan çay için 2025 yaş çay sezonuna hazırlıklar sona yaklaşıyor. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde çay müstahsilleri, sezonun açılmasına sayılı günler kala son dokunuşları yapıyor.

Çaylarını Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) satmayı planlayan çay üreticileri, bahçelerinde budama işlemleri gerçekleştirerek başlıyorlar. Ancak ÇAYKUR’a çay satmayı düşünmeyen üreticiler ise budama yapmadan doğrudan gübreleme işlemlerine odaklanıyor. Gübresini veren çay üreticileri en son olarak bahçelerinde ot temizliğine özen göstererek sezonu bekleyişe geçiyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise 2025 çay sezonunun erken başlamasını ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini hedeflediklerini belirtiyor. Alim, “Alım yerlerinin hazırlıkları tamamlandı. Üreticilerimizin bahçelerindeki bakım işlemlerini eksperlerimiz eşliğinde gerçekleştirerek tüm üreticilerimize rehberlik etmek istiyoruz. 1 Mayıs’ta kampanyaya başlayıp verimli bir sezon geçirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Geçen kış mevsiminin zorlu hava koşullarının çay tarımında yüksek rekolteye katkı sağlayacağını vurgulayan Alim, toprak analizlerinin önemine de değindi. Alim, toprakların kış aylarında kar suyu ile havalandığını belirterek, bu durumun çayın kalitesini artırdığını ve verimin yükselmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Ancak, hava şartlarının olumsuz seyretmesi nedeniyle bu yıl çay üreticileri için hazırlıkların geciktiğini dile getiren Melih Tümer, gübreleme işlemlerini geciktirdiklerini belirtiyor. Tümer, yaprakların gübreyle temasının çayı yakabileceğini ve verimin düşmesine sebep olabileceğini vurgulayarak, gübreleme sonrası yaprakları silkme veya set aralarına gübre serpme yöntemlerini tercih ettiklerini aktarıyor.

Hava koşullarının yakından takip edildiği Doğu Karadeniz’de, çay sezonuna hazırlıklar titizlikle devam ediyor. – RİZE

Related Posts

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini değerlendiren Bakan Şimşeşk, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Şimşek, vatandaşın gelecek yıl için yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüsünü ise görmezden geldi. Buna göre aslında TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,98 seviyesinde.

Petrolde yatay seyir

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,74 dolardan işlem görüyor.

Depremin ardından DASK gerçeği: 10 evden 4’ünün sigortası yok!

İstanbul’da dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından zorunlu deprem sigortalılık oranları gündeme geldi. Marmara Bölgesi’nde en yüksek deprem sigortalılık oranı yüzde 83 ile Yalova’da olurken, İstanbul’un deprem sigortalılık oranının yüzde 62 olduğu görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir