Çin Merkez Bankası Önümüzdeki Yıl Faiz Oranlarını Kesmek İçin Hazırlanıyor
Birçok Wall Street kredi kuruluşunun analizlerine göre, önümüzdeki yıl Çin Merkez Bankası, büyümeyi destekleme ve deflasyonu durdurma hedefleri doğrultusunda on yılın en büyük faiz oranı kesintilerini gerçekleştirecek.
Önde gelen finans kuruluşları Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley, 2025 yılında Çin Merkez Bankası’nın politika faizinde 40 baz puanlık kesintiler bekliyor. Bu kesinti, 2015 yılından bu yana bir takvim yılındaki en büyük indirim olacak ve yedi günlük ters repo oranını yüzde 1,1’e çekecek. Medyan tahmin ise Bloomberg’in en son anketinde 30 baz puan olarak belirlenmişti.
Çin Merkez Bankası’nın Yeni Destekler Arayışı
Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, ekonominin karşı karşıya kaldığı büyüme zorluklarını aşmak için geniş kapsamlı önlemler alabileceklerini belirtti. Ülke, uzun bir deflasyon dönemi yaşarken bile, PBOC’un faiz indirimi borçlanmanın maliyetini yüksek tutmaya devam ediyor. Ayrıca, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü, ikinci bir ticaret savaşı tehdidi olarak da algılanıyor.
Goldman Sachs Çin Başekonomisti Hui Shan, gelecek yılın güçlü büyümeye karşı dengeli bir ekonomik politika gerektireceğini belirtti. Shan, “Mali teşvik, iç talebin zayıflığı ve olası ABD tarife artışlarına karşı rüzgarları dengelemek için gevşeme politikasının önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Çin’de Düşük Faiz Ortamının Uzun Süre Devam Etme İhtimali
Ekonomistler, hükümetin harcamaları artırması ve gayrimenkul sektöründeki sorunları çözmek için daha fazla adım atması gerektiğini belirtiyor. Tahminlere göre, Çin’in düşük faiz politikası uzun vadeli olabilir, bu durum son dönemde tahvil piyasalarında ilgi çekiyor.
Faiz oranlarının yanı sıra, PBOC’un bankalardan rezerv oranlarını düşürmesi bekleniyor. Bazı ekonomistlere göre, zorunlu karşılık oranında 100 baz puanlık kesintiler gelecek yıl likiditeyi artırarak ekonomiye destek olabilir.
ABD Tarifelerinin Olası Etkileri
ABD tarifeleri, Çin’in ihracatçılarının iç pazarda daha fazla satış yapmak zorunda kalması durumunda deflasyon riskini artırabilir. GSYİH deflatörü, enflasyona göre ayarlanmış borçlanma maliyetlerini yüksek tutmaya devam ediyor.
PBOC’un öngördüğü faiz indirimleri, tüketiciler, şirketler ve yerel yönetimlerin üzerindeki mali yükü azaltarak ekonomiyi desteklemeyi amaçlıyor.