Bankalarda vatandaşın borç yükü artıyor: Kredi hacmi 15,6 trilyon TL’ye dayandı

2021’de Faiz Politikasının Etkileri ve Ekonomiye Yansımaları

Geçtiğimiz yıl, ekonomi yönetiminin ”faiz” politikasında değişiklik yapması, halen etkisini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım 2021’de faizle ilgili yaptığı açıklamada, “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadele mi de sürdüreceğim.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın bu açıklamalarıyla birlikte faizlerde indirim beklentisi oluşmuş ve Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Nurettin Nebati getirilmişti. Ancak, Türk lirasının değer kaybına neden olacak Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, 21 Aralık 2021’de Nebati tarafından duyurulmuştu. Bunun sonucunda yaşanan gelişmeler ile döviz kuru yükseldi, Türk lirası değer kaybetti ve enflasyon yıllık bazda yüzde 80’lere yükseldi.

İktidarın faiz politikası, alım gücünün düşmesi ve maliyetlerin artması sonucunda vatandaşları bankalara ve kredilere yönlendirdi. Bankalardaki toplam kredilerin 2024 yılında 15,6 trilyon TL’ye ulaşması beklenirken, 2023 yılında ise kredilerin toplam tutarı 11,2 trilyon TL düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle, kredilerde yüzde 37,7’lik bir artış yaşandı.

Türkiye Bankalar Birliği’nin 2024 yılı verilerine göre, ihtisas kredileri 1,2 trilyon TL’ye yükseldi ve ihtisas dışı krediler ise 14,3 trilyon TL’ye çıktı. Aynı dönemde toplam mevduatlar yüzde 28,6 artarak 18,3 trilyon TL’ye ulaştı.

Kredilerin dağılımına bakıldığında, ihtisas kredilerinde en yüksek tutar 835.2 milyar TL ile tarım kredilerine ayrıldı. Tarım kredilerini sırasıyla; diğer krediler, gayrimenkul kredileri ve turizm kredileri takip etti.

İller Bankası A.Ş’nin verilerine göre, 2024 yılında belediyelere sağlanan krediler 75.8 milyar TL düzeyine yükseldi. Bu rakam, önceki yıla kıyasla artış gösterdi.

Related Posts

Dünya ekonomik krizin eşiğinde! Hürmüz Boğazı neden önemli, en çok hangi ülke etkilenir?

Orta Doğu’da artan gerilimler dünyayı etkileyecek ekonomik krize de kapı araladı. İran’ın himayesinde olan Hürmüz Boğazı savaş nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya. Peki Hürmüz Boğazı kapanırsa ne olur? Hürmüz Boğazı’nın kapanması en çok hangi ülkeleri etkiler?

Ortadoğu krizi Avrupa’yı vurdu! Gaz fiyatları uçuşa geçti

İsrail’in 13 Haziran’da İran’a yönelik saldırısıyla başlayan gerilim, enerji piyasalarını da etkiledi. Avrupa’da gaz fiyatlarının yüzde 15 oranında arttığı bildirildi. AVRUPA, ORTA DOĞU’DAKİ GERİLİMDEN KÖTÜ ETKİLENDİ Basra Körfezi’nin ağzındaki dar …

THY İspanyollara ortak oluyor

Türk Hava Yolları, Air Europa’da azınlık hissesi satın almak için teklif hazırlığında. Lufthansa ve Air France-KLM gibi devlerle rekabet eden THY, Temmuz başına kadar kararını verecek.

İngiltere’de perakende satışlarda 2 yılın en büyük düşüşü

Resmi rakamlara göre, İngiltere’de perakende satış hacmi geçen ay Aralık 2023’ten bu yana en keskin düşüşü kaydetti. Zira alışveriş yapanlar bir önceki ay gıda, yazlık giysiler ve ev geliştirme ürünlerine para harcadıktan sonra talebin düşmesiyle bu düşüş yaşandı.

Rekabet Kurulu, teknoloji firmasının gözünün yaşına bakmadı! Milyonlarca liralık ceza kesildi

Rekabet Kurulu, teknoloji evi Vatan Bilgisayar’a 21 milyon lira para cezası verilmesine karar verdi. Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Kurum, Fakir Elektrikli Ev Aletleri aracılığıyla Vatan Bilgisayar, Teknosa ve …

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, 9-15 Haziran döneminde günlük ortalama 1591 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.