Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Benlerinizi Kontrol Edin: Bu Ciddi Uyarılara Dikkat Edin!

Daily Mail’de yer alan habere göre; Dermatolog Dr. Perrett’e göre kaşınan, acıyan ya da hassaslaşan benler göz ardı edilmemeli. Aynı şekilde, kanayan, yara oluşturan ya da sıvı sızdırmaya başlayan benler de alarma geçilmesi gereken ciddi uyarılar olabilir.

Dr. Perrett, “Bu belirtiler, benin kansere dönüşmeye başladığını gösterebilir” diyerek değişikliklerin yanı sıra mevcut boyutların da tehlike yaratabileceğini vurguluyor. 7 mm’den büyük her benin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve “Büyük benlerin kansere dönüşme riski daha yüksektir” diyor.

Melanomun daha sık bilinen işaretleri arasında ise benin hızla büyümesi, renginde değişim olması ve şeklinin bozulması yer alıyor. Dr. Perrett, birkaç hafta içinde belirgin büyüme gösteren benlerin mutlaka bir doktora gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

Eğer benin rengi kahverengi, siyah, kırmızı, beyaz veya mavi gibi farklı tonlara dönüyorsa, bu da tehlikeli bir işaret olabilir. Uzmanlar, “Renk düzensizliği ciddi bir uyarı sinyalidir” diyor.

Ayrıca, benin sınırlarının düzensizleşmesi ya da simetrisinin bozulması da melanomun habercisi olabilir. Dr. Perrett, benlerin simetrik yapısını kaybetmeye başlamasının önemli bir erken belirti olduğuna dikkat çekiyor.

Melanomun erken evrede teşhis edilmemesi durumunda, kanserin iç organlara yayılabileceğini ve bu noktadan sonra sağ kalım oranlarının ciddi oranda düştüğünü belirtiyor. Dr. Perrett, “Melanom iç organlara yayıldığında, hasta için sonuçlar oldukça kötüleşir” diyor.

Dünyada her yıl binlerce kişi melanom nedeniyle hayatını kaybediyor. UV ve UVB ışınlarının neden olduğu hücresel hasarlar hastalığın başlıca sebebi olsa da, genetik yatkınlık da önemli bir risk faktörü.

Melanom sadece yüz, kol ve bacaklarda değil; ağız içi, saç derisi, tırnak altı, ayak tabanı, avuç içi ve parmak gibi güneş ışığına maruz kalan diğer bölgelerde de görülebiliyor. Uzmanlar, yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmayı, güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeyi ve özellikle bebekleri doğrudan güneş ışığından korumayı öneriyor.

Yıllık cilt kontrolü de büyük önem taşıyor. Özellikle vücudunda ben bulunan kişilerin yılda en az bir kez doktora başvurması tavsiye ediliyor.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz