Karar verildi: Büyükada Rum Yetimhanesi otel olacak

Büyükada Rum Yetimhanesi, Tarihi Görkemine Kavuşuyor

Yıllar boyunca ihmal edilen Büyükada Rum Yetimhanesi, eski ihtişamına geri dönmek için hazırlıklara başladı. 19. yüzyılın sonlarında bir otel olarak inşa edilen bu tarihi bina, Fener Rum Patrikhanesi’nin kararıyla tekrar turizme kazandırılacak.

Yatırımcı Aranıyor

Fener Rum Patriği Bartholomeos başkanlığında toplanan Sen Sinod Meclisi, uzun süredir kullanılmayan ve risk altındaki binanın turizm alanında değerlendirilmesine karar verdi. Patrikhane, bu dönüşüm için bir yatırımcı arayışında. Otelin restorasyonu ve işletmesi için uzun vadeli kiralama modeli üzerinde çalışılıyor.

Restorasyon Süreci

Hazırlanan projeye göre, binayı devralacak şirketten restorasyon maliyetlerini karşılaması ve yapıya sadık kalması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapının Patrikhane’ye ait olduğunu belirtirken, henüz restorasyon için başvuru almadıklarını açıkladı.

Geçmişten Günümüze

1899’da mimar Alexandre Vallaury tarafından “Prigipo Palace” adıyla tasarlanan bina, Osmanlı yönetimi tarafından ruhsat verilmediği için işletilemedi. Daha sonra Fener Rum Patrikhanesi’ne bağışlandı ve yetimhane olarak hizmet vermeye başladı. Ancak 1964’te yangın riski nedeniyle kapatıldı ve bakımsız bir şekilde kaldı.

Geleceğe Yolculuk

UNESCO tarafından korunması gereken bir kültürel miras olarak kabul edilen yapı, Avrupa’nın en büyük ahşap binası unvanına sahip. Yeniden yapılandırılacak olan bina, kültürel miras ve lüks konaklama hizmetlerini aynı çatı altında sunacak.

Sonuç

Büyükada’nın simgesi haline gelen Rum Yetimhanesi, geçmişten günümüze taşıdığı izlerle geleceğe adım atıyor. Patrikhane, bu tarihi yapıyı canlandıracak yatırımcıları bekliyor. Kültürel mirasın yeniden canlanması için atılan adımlar merakla bekleniyor.

Related Posts

Dünya ekonomik krizin eşiğinde! Hürmüz Boğazı neden önemli, en çok hangi ülke etkilenir?

Orta Doğu’da artan gerilimler dünyayı etkileyecek ekonomik krize de kapı araladı. İran’ın himayesinde olan Hürmüz Boğazı savaş nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya. Peki Hürmüz Boğazı kapanırsa ne olur? Hürmüz Boğazı’nın kapanması en çok hangi ülkeleri etkiler?

Ortadoğu krizi Avrupa’yı vurdu! Gaz fiyatları uçuşa geçti

İsrail’in 13 Haziran’da İran’a yönelik saldırısıyla başlayan gerilim, enerji piyasalarını da etkiledi. Avrupa’da gaz fiyatlarının yüzde 15 oranında arttığı bildirildi. AVRUPA, ORTA DOĞU’DAKİ GERİLİMDEN KÖTÜ ETKİLENDİ Basra Körfezi’nin ağzındaki dar …

THY İspanyollara ortak oluyor

Türk Hava Yolları, Air Europa’da azınlık hissesi satın almak için teklif hazırlığında. Lufthansa ve Air France-KLM gibi devlerle rekabet eden THY, Temmuz başına kadar kararını verecek.

İngiltere’de perakende satışlarda 2 yılın en büyük düşüşü

Resmi rakamlara göre, İngiltere’de perakende satış hacmi geçen ay Aralık 2023’ten bu yana en keskin düşüşü kaydetti. Zira alışveriş yapanlar bir önceki ay gıda, yazlık giysiler ve ev geliştirme ürünlerine para harcadıktan sonra talebin düşmesiyle bu düşüş yaşandı.

Rekabet Kurulu, teknoloji firmasının gözünün yaşına bakmadı! Milyonlarca liralık ceza kesildi

Rekabet Kurulu, teknoloji evi Vatan Bilgisayar’a 21 milyon lira para cezası verilmesine karar verdi. Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Kurum, Fakir Elektrikli Ev Aletleri aracılığıyla Vatan Bilgisayar, Teknosa ve …

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, 9-15 Haziran döneminde günlük ortalama 1591 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.